ЕКСКУРЗИИ В БЪЛГАРИЯ

Начало      ЕКСКУРЗИИ В БЪЛГАРИЯ      ПО СТЪПКИТЕ НА ХАНОВЕТЕ
ПО СТЪПКИТЕ НА ХАНОВЕТЕ
Маршрут:
Бургас-Плиска-Мадара-Шумен-Преслав-
Продължителност
2 дни / 1 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
03.07.2021 г.
от:
70 лв.
Програма
ПО СТЪПКИТЕ НА АСПАРУХ И СИМЕОН ВЕЛИКИ, НА ГОСТИ ВЪВ ВИНАРНИТЕ НА ХАН КРУМ

1 -ви ден

Отпътуване в 7:00 ч от Бургас , бул. Демокрация , спирката срещу Трета поликлиника,към Плиска. Посещение на Националния историко- археологически резерват Плиска - първата столица на България. От основаването на българската държава през 681 г. от кан Аспарух до 893 г. градът е освен столица и един от най-големите и богати градове в Европа и света.
Посещение на културно-исторически комплекс -"Двор на кирилицата",отворил порти на 2 май 2015 г. край някогашната първа столица на Българската държава.Поводът е знаменателен - честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в източноправославната християнска вяра . Това е уникален комплекс,не само за България, но и за света. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си. Високите над 2 метра кирилови букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори.Свободно време за разходка и снимки.
Възможност за обяд в Страноприемница Стара Плиска .
Отпътуване за Мадара и разглеждане на уникалния скален барелеф „Мадарски конник”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той се счита за най-старият по рода си барелеф в Европа, изобразяващ триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата Българска държава.
Отпътуване към Шумен. Посещение на Томбул джамия - най-големият мюсюлмански храм в България, един от 100-те национални туристически обекта. Единственият много добре запазен ислямски култов ансамбъл в България, титичен пример на архитектурна традиция ,пренесена от Мала Азия.Разходка и свободно време в центъра на града.
Настаняване в хотел 3* ,намиращ се в природен парк. Време за почивка,разходка из парка.
По желание възможност за вечеря в ресторанта на хотела с музикална програма. Нощувка.
2-ри ден

Закуска в ресторанта на хотела до 9.00 ч. От 9.30 ч. „Араста нашепва”, пешеходен тур с местен екскурзовод. „Араста” е името на една от най-интересните улици в Шумен. Тук вълнуващи случки и събития от живота на Шумен оставят диря в историята на България. Това е улицата на първото българско театро, на първата българска оперета, на едно от първите читалища в България, на драматурга Добри Войников, на композитора Панчо Владигеров, на дарителя Иван Радев и на много други…
Отпътуване към Осмар. Селото се намира в югозападната част на полите на Шуменското плато. Легендата разказва, че когато хан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар. С това хората обясняват превъзходните качества на произвеждания там "Пелин", твърдейки, че се произвежда по рецепта и технология, останали от времето на Първата Българска държава. Възможност за посещение на комплекс Осмарски къщи. Комплексът разполага с механа, в която може да опитате вкусните осмарски специалитети, просторна слънчева градина на няколко нива с много зеленина, цветни кътчета и приятно засенчена от асмалъка каменна маса, лятно барбекю със пещ, винарна, където може да дегустирате местни ароматни вина, пелин и домашен орехов ликьор.
Отпътуване към втората българска столица Велики Преслав.Посещение на Националния историко-археологически резерват и музей "Велики Преслав".
Отпътуване към Бургас.Пристигане в града привечер.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • транспорт с лицензиран автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3*
 • посещение на Плиска,Преслав,Мадара,Осмар,Шумен
 • водач от фирмата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • лични разходи,обяди и вечери
 • входни билети за посещевани обекти, например:
 • Плиска - 5лв/
 • Двор на кирилицата- 8лв/4лв
 • Мадарски конник- 5лв
 • Шуменска крепост - 3лв
 • Томбул джамия - 3лв
 • Велики Преслав -5лв/3 лв


Цени

Дата Възрастен в двойна стая Възрастен в тройна стая Единична стая
03.07.2021 г. 70 лв. 70 лв. 85 лв.