Екскурзии

Начало      Екскурзии      Албания/Шкиперия - земя на орлите и част от Гърция
Албания/Шкиперия - земя на орлите и част от Гърция
Албания
Маршрут:
Бургас Тирана Бургас
Продължителност
8 дни / 7 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
27.05.2024 г.
от:
855 лв.
Програма
Изберете хотел
Албания/Шкиперия - земя на орлите и част от Гърция

Дата на отпътуване: 27.05.2024 8 дни - 7 нощувки

1 ден

Отпътуване в 04.00 ч от Бургас, бул. Булаир/срещу Хим .чистене/ за Република Сев. Македония, 820 км Преминавне през ГКПП Гюешево.-Крива Паланка. Транзитно преминаване през Скопие. Попътно кратки паузи за почивка. Пристигане в Охрид привечер. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

2 ден

Закуска. Двучасова пешеходна разходка в стария град,катедралната църква „Св.София“Амфитеатъра,църквата „Св.Богородица Перивлепта“,площада и паметниците „Св.Св.Кирил и Методий“, „Св. Климент Охридски, Билянините извори и пристана край езерото.Отпътуване към Дурас/175 км/ .Попътно престой и разглеждане на Елбасан -древната Скампа, възникнала през I-ви в. Градът е разположен на р. Шкумба .Началото на днешния Елбасан е поставено през 1466 г. от османския султан Мехмед II. Oтпътуване за Тирана. Туристическа програма: Разглеждане на площад Скендербег, Статуята на Скендербег-националният герой на Албания, джамията „Етем Бей“/строена 1789 – 1823/ ,която напомня за османското минало на града; Хаджи Етем Бей, полага основите и на часовниковата кула до джамията ; Операта; Паметника „майка Албания“, Националният исторически музей, с мозаечната композиция “Албанците“/отвън/ Православната катедрала „Вознесение Христово“ , разположена в самия център ,чийто красив, стъклен ореол осветява в синьо главния вход на катедралата ;Пирамидата на Тирана, ядрен бункер, превърнат в музей на комунистическия лидер Енвер Ходжа до 1999 , днес в окаяно състояние, предвид нерешения спор , да остане или да бъде разрушен.
Свободно време и пешеходна разходка по централната пешеходна улица на Тирана и бившия социалистически квартал“Блоку“, в който по времето Енвер Ходжа било забранено влизане на народа. Днес районът привлича с модерния си облик, с множеството заведения-кафенета, сладкарници, дискотеки . Продължаване към Дурас - древната българска крепост - Драч. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

3 ден

Закуска. Разглеждане на Дурас - един от най-старите римски градове на Средиземно море, най голямо пристанище на Албания и бивша нейна столица. Пешеходна разходка в центъра на града и разглеждане останките от крепостната стена, Амфитеатърa на император Адриан - най-големият античен театър на Адриатическия бряг, джамията Фатих и др. Свободно време. От обяд ,по желание /с допълнително заплащане/екскурзия до Круя, родния град на националния герой на Албания - Георги Кастриоти Скендербег. Името Круя произлиза от албанската дума krua,която означава пролет. Посещение на крепостта/историческа цитадела/, в която се помещава Историческия музей/музей Скендербег/. Връщане в Дурас. Свободно време за почивка и разходка покрай красивото Адриатическо крайбрежие. Вечеря и Нощувка.

4 ден

Закуска. По желание / с допълнително заплащане / екскурзия до гр. Берат /188 км /, град-музей, включен от 2008 г в списъка на Юнеско за световно културно и природно наследство. Берат е част от Първото и Второто българско царство. В града живеят много християни с български корени, познат е на света и като града с хилядите прозорци. Разглеждане на цитаделата , средновековните християнски църкви , музея на иконописецът Онуфрий Аргирис и др. Връщане в хотела. Свободно време за почивка. Вечеря и нощувка.

5 ден

Закуска. Отпътуване за Вльора - Валона /123км/- второто по големина пристанище на Албания .Разположена на едноименния залив , на границата на Атриатическо и Йонийско море, Вльора е важно пристанище още от основаването си през VI в.пр.н.е.като древногръцка колония, а и по времето на Римската империя. След Втората световна война и началото на комунистическия режим служи като подводна база на Съветския съюз. Вльора впечатлява както с природа, така и със своите забележителности: паметникът на независимостта, площадът на флага, посветен на албанската декларация за независимост, църквата Мармирои от 1307 г.и Джамията Муради от 1537 г. построена от Мимар Синан . За албанците този град е перлата на албанските курорти на Адриатическия бряг. Отпътуване за Саранда - в превод „Св.40 мъченици“/120 км./ Името е свързано с византийски храм, чиито руини са запазени на хълма, над града. Саранда е основна туристическа дестинация в южна Албания. В древността градът е обитаван от гръцки племена. Днес населението на Саранда е около 32000 души, мнозинството от които са православни християни. Настаняване в хотел . Свободно време за разглеждане руините на античната синагога ,градската порта и др. Разходка по крайбрежната алея, сред красива средиземноморска растителност. Нощувка.

6 ден

Закуска. По желание, / с допълнително заплащане / посещение на Бутринт - древен град, част от списъка на ЮНЕСКО, един от най-добре запазените гръко-римски градове на Балканите. През хилядолетната му история тук са оставили своя отпечатък илири, гърци, римляни ,византийци, венецианци османските турци. Обиколка на комплекса: акрополът и амфитеатърът , разположен в подножието на акропола ,храмът посветен на бога на медицината Асклепий,експозицията на археологическия музей с множество предмети и скулптури, между които „Богинята на Бутринт“,олицетворяваща гръцкия идеал за красота, Баптистерият, Нимфеонът ,Лъвската порта.
Около обяд отпътуване за Гърция през граничен пункт Какавиа - Ктисмата към град Йоанина, главен град на областта Епир/102 км/. Настаняване в хотел. Йоанина Янина лежи на западния бряг на езерото Памвотис. Езерото и малкия о-в са символи на града. Пешеходна разходка в центъра на Янина, известен със уникалните сребърни и медни произведения, дело на местни майстори, Общинската часовникова кула, интересни неокласически сгради и аркади в стария търговски център, катедралата “Св.Атанасий, Крепостта с цитаделата, Фетие джамия , Византийския музей , улица Галиварди, археологическия музей в бившата Аслан джамия и др. Нощувка.

7 ден

Закуска. Възможност за разходка до една от най-популярните забележителности и атракции на града : обитаемият остров Ниси в езерото Павмотис-символ на града./достига се с корабче или моторна лодка/: музеят/отвън/, бивша резиденцията на Али паша Янински от Османския период, автономен владетел в продължение на 33 години на т.н. Янински пашалък. Свободно време на островчето за разходка по тесните улички с магазини за подаръци, кафенета, таверни пекарни.
Около обяд отпътуване за Кавала/410 км/ Настаняване в хотел. Пешеходна вечерна разходка по крайбрежния булевард. Свободно време за вечеря в крайбрежните таверни. Нощувка.

8 ден

Закуска По желание, разглеждане забележителностите на Кавала. Отпътуване за Бургас около обяд.

Цената включва:
 • Транспорт с автобус
 • 7 нощувки със закуски , хотели 3* и 4 *
 • 5 вечери
 • екскурзоводско обслужване
 • пътни и гранични такси

Цената не включва:
 • допълнителни екскурзии : Круя – 20 лв, Берат-25 лв ; Бутринт-15лв . Цените са на човек, при минимум 20 участника и не включват входни такси за посещение на музеи
 • входове за посещаваните музеи: Амфитеатъра в Дуръс-400 леки,НИМ-Тирана-500 леки, крепостта в Берат-300 леки, Музеят на Онуфрий-400 леки
 • Мед. застраховка: за лица до 65 г- 6,00 лв ,до 75-12,00 лв, над 75 г. -24 лв
 • застраховка „отмяна на пътуване“ ,
 • горивна или инфлационна такса, в случай, че се наложи въвеждането на такава.
 • туристическа такса, която се заплаща директно на рецепцията на хотелите от туристите.
 • застраховка "Отмяна на пътуване" - Туроператорът настоятелно препоръчва на своите клиенти да сключват застраховка "Отмяна на пътуване". Същата може да бъде заявена и заплатена към всяко застрахователно дружество или застрахователен брокер.

Цени

Дата Възрастен в двойна стая
27.05.2024 г. 855 лв.