ЕКСКУРЗИИ БЪЛГАРИЯ

Начало      ЕКСКУРЗИИ БЪЛГАРИЯ      река Ерма и Власинско езеро
река Ерма и Власинско езеро
България
Маршрут:
Бургас - Трън - Власинско езеро- Бургас
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
14.09.2019 - 16.09.2019 г.
от:
190 лв.
Програма
1 ден
Ранно отпътуване от Бургас по маршрут Бургас - София – Перник – Трън./480 км/ Пристигане в града, прочут в миналото със своите майстори строители. Настаняване в хотел 3 зв./централно разположен/
Посещение на един от най-старите центрове на грънчарството в България в село Бусинци /8 км/, създаден като етнографски комплекс. Разглеждане на изложбените зали на известния музей на бусинската керамика ,уникалните експонати с красиви форми и орнаментика
Посещение на музея на киселото мляко в с. Студен Извор /4-5 км/, родното място на д-р Стамен Григоров /откривателят на бактерията на киселото мляко Lactobacillus bulgaricus/. Музеят проследява целият път на киселото мляко от кравата и овцата до преработвателния завод и магазина.
Посещение на скалния параклис “Св. Петка”, който през 2009 г. влезе в тройката на най-красивите и същевременно най-неизвестни места в България - естествена пещера, в която според легендата Св. Петка се е укрила, гонена от неверници. В пещерата има вкаменени отпечатъци от дланта и краката на светицата.
Нощувка.
2 ден
Закуска. Отпътуване за ждрелото на р. Ерма / един от стоте национални туристически обекта/. Ждрелото на река Ерма e невероятно красивата местност, която се намира на 3-4 км от град Трън. Трънското ждрело е каньоновиден пролом на река Ерма в най-източната част на планината Руй и една от най-атрактивните природни забележителности в България. Теснината, с дълбочина над 120м и дължина 150м е образувана в резултат на хилядолетен ерозионен процес от въздействието на реката, прорязала си път през скалата.
Отпътуване за Сърбия. Преминаване на ГКПП Стрезимировци и пътуване към
Власинското езеро (изкуствено езеро, изградено на мястото на Власинското блато). Езерото е с площ 16 кв. км и се намира на 1210 метра надморска височина, което го прави най-високото и най-голямото изкуствено езеро в Сърбия. В него има два постоянни острова, и няколко плаващи острова – те представляват големи парчета торф с дебелина до два метра, носени от вятъра и вълните, заедно с растителността и животните, живеещи там. Плаващите острови през по-голямата част са „закотвени” край бреговете, и се откъсват от брега при покачване на нивото на водата. Най-големият от тях се нарича Моби Дик. В езерото може да се наблюдават редки защитени птици, корморани, патици и др.Връщане в Трън.
Нощувка.
3 ден
Закуска. Отпътуване за Бургас. По желание кратък престой в Пловдив, реверанс към града-европейска столица на културата

Цената включва:
  • транспорт
  • 2 нощувки със закуски-хотел в хотел Ерма / https://www.tranhotels.com/
  • екскурзовод-водач на групата
  • пътни гранични такси
Цената не включва:
  • входове за музеи

Цени

Дата Възрастен в двойна стая
14.09.2019 - 16.09.2019 г. 190 лв.